Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE

Stolní tenis nebyl v Rohatci populárním sportem. Jeho činnost se začala rodit kolem r. 1948, kdy se začala scházet skupina vyznavačů tohoto sportu v sále hostince p. Rosíka, který měl pro tento sport pochopení.

Prvními průkopníky st. tenisu v Rohatci byli Mlýnek Josef, Tomala František, Novák Jan, Bartošek František, Antoš František, Zezula František a bratři Strakové.
Tito hráči hrávali mezi sebou a sem tam si zahráli i proti hráčům z okolních dědin.
Po roce 1967 zanikl hostinec a tím i st. tenis v dědině. Jeho pokračování bylo zahájeno o 5 let později v r. 1972 v kulturním domě v Rohatci-Kolonii. Teprve tady se začala hrát mistrovská utkání okresu Hodonín. Základním kamenem, který dal družstvo dohromady, byl Pavel Janča. Po jeho boku se postavili na svá první utkání Antonín Batrla, Jan Zemský, Josef Marek, Emil Jüstel a Josef Hofer.
Jedním, z velkým mezníků v rozvoji st. tenisu v naší obci byl rok 1982, kdy se změnila hrací místnost. Oddíl st. tenisu se stal členy TJ Slavoj Rohatec a bylo mu umožněno hrát v tělocvičně vedle staré školy.
Než se zde začalo hrát, museli se provést menší úpravy, aby tělocvična splňovala parametry pro mistrovská utkání. To se pochopitelně povedlo a tato "místnost" sloužila přes 20 let, než byla postavena nová tělocvična, kterou jsme začali využívat od sezóny 2002/2003.
2014/2015 - konec spolupráce s TJ Slavoj Rohatec. Stolní tenis funguje jako samostatný oddíl SKST Rohatec. Předsedou se stává D. Kolář.
A nyní pár důležitých dat a mezníků zachycené od r. 1982 kronikářem a stále aktivním hráčem J. Luzumem: 
 
img_1805.jpeg
Dobové foto datované ze začátku 90. let. Zleva: Janča, Kuchařič, Tureček, Voznica, Luzum
sez. 2019/20
Zapíše se jako sezóna, která byla těsně před koncem předčasně ukončena kvůli Coronaviru. Co to mělo pro naše družstva za následek?
"A" chyběla poslední dvě utkání. Vše nasvědčovalo, že obě vyhraje a tím by vyrovnalo nejlepší umístění v působení v KSII. (3.místo). Jenže díky "stopce" celé soutěže se utkání neodehrála a zbylo na nás "pouze" čtvrté místo.
Na druhou stranu díky změnám v rozklíčování postupujících, ale hlavně sestupujících, se naše "B" a "D" zachránilo. 
"B" celou sezónu ztrácelo. Nestačila ani "výpomoc" M. Drábka, a tak se pomalu smiřovalo s pádem o soutěž níž. To se však díky dodatečným změnám v pravidlech, kvůli předčasnému ukončení soutěží, neuskutečnilo. 
"D" mělo větší šanci v soutěži setrvat, ale chybělo pár vyhraných klíčových zápasů. Za normálních okolností by 11.místo nestačilo k udržení. Ale platí to samé co pro "B" a v příští sezóně "dostane" ještě jednu šanci.
"C" si drželo celou sezónu pěkný střed tabulky. 
Sestavy družstev:
"A" - Příkaský Zbyněk, Chvátal Tomáš, Malošek Radek, Kolář David, Drábek Milan
"B" - Drábek Milan, Chvátal Antonín, Rybecký Marek, Valuch Michal, Zelinka Pavel
"C" - Zelinka Pavel, Juryca Dalibor, Rybecký Jakub, Vymyslický Stanislav st., Salaba Petr
"D" - Luzum Jaroslav, Příkaský Libor, Maňák Patrik, Hruška Jaroslav, Vymyslický ml., Herzánová Denisa

 

sez. 2018/19
Za zmínku stojí uspořádání 1. turnaje pro neregistrované hráče, kterého se zúčastnilo 20 hráčů.
Po delší době příchod nového hráče Pavla Zelinky z Lužic.
"D" poprvé postupuje z nejnižší soutěže (okresního základu) do OS. Zásluha patří sestavě:
Rybecký Jakub, Příkaský Libor, Maňák Patrik, Hruška Jaroslav, Vymyslický Staňa ml., Herzánová Denisa 

 

sez. 2014/15 - hrajeme jako SKST Rohatec.
"A" -  v páté sezóně v KSII. dosáhlo nejlepšího výsledku.
3. místo v této vyrovnané soutěži je velmi cenným umístěním
"B" - špatné výkony všech hráčů nemohly mít  za následek nic jiného,  než ztrátu OL pro další rok. Se dvěma výhrami skončilo poslední. Sestup do OP.
"C" - jen o jednu výhru víc než "B" za celou sezónu. Poslední místo a pád z OP do OS.
"D" - 5. místo.
Sestavy družstev:
"A" - Zbyněk Příkaský, Radek Malošek, David Kolář, Milan Drábek
"B" - Antonín Chvátal, Tomáš Chvátal, Stanislav Vymyslický, Michal Valuch
"C" - Dalibor Juryca, Petr Salaba, Jaroslav Luzum, Vlastimil Voznica, Filip Vinklárek
"D" - Jakub Rybecký, Staňa Vymyslický, Patrik Maňák, Pavel Říha, Cindy Veselá, Jaroslav Hruška, Marek Rybecký 

 

červenec 2014 - uspořádali jsme první soustředění v Bystřici p. H. Více na https://pinec-rohatec.estranky.cz/fotoalbum/soustredeni-bystrice-p.-h.-2014/ 

 

březen 2014 - po dlouholeté spolupráci s TJ Slavoj Rohatec, stolní tenis zakládá svůj oddíl (spolek) SKST Rohatec, pod kterým bude od následující sezóny 2014/15 hrát. Předsedou oddílu se stává D. Kolář.

 

 sez. 2013/14  - "A" odehrálo jednu z lepších sezón a vrátilo se z propadu z min. sezóny na 4. příčku se ztrátou jednoho bodu na 3.

Zranění D. Jurycy a hledání formy M. Valucha mělo za dostiučinění. Od začátku bylo zřejmé, že každý bod bude pro "B" cenným a v konečném součtu bude hrát velkou roli, aby se zachránilo. "C" bylo v podobné situaci.
Naštěstí se oba celky udržely. "B" obsadilo 10. nesestupovou pozici a "C" leč na 11. sestupovém místě, se také zachránilo.
"D" sehrálo velmi dobrou sezónu. Po několikaletých posledních místech, se dokázalo "vyšvihnout" na 6. místo.  
 
Tomáše Chvátal si zahrál svou poslední sezónu jako DOROSTENEC. Objížděl okresní a krajské soutěže, kde nesbíral jen body, ale podařilo se mu dostat i na příčky nejvyšší. V konečném pořadí dorostenců na okrese Hodonín, obsadil celkové 4. místo, což je nejlepší výsledek "rohateckého dorostence". 
 
Sestavy pro tuto sezónu zůstaly téměř nezměněné oproti sezóně minulé. Jen D. Juryca vystřídal v "B" J. Luzuma. 
 
 
sez. 2012/13 - odchod J. Kuchařiče a F. Blahuška znamená pro "B" citelnou ránu a sahá do kádru "C" s nadějí, že bude hrát alespoň střed tabulky. Staňa Vymyslický a Michal Valuch, dokazují, že herně vyzráli a "B" bojuje o vrchní příčky Okresního přeboru.
I přes 3. "nepostupové místo" však "B" postupuje do OL.
"C" postupuje z 2. místa z OS do OP. Nemalý podíl na tom má matador Vlastimil Voznica, který ve svých 70-ti letech "dělá problémy", nejednomu zkušenému hráči. .
Kádr "A" utrpěl v půli sezóny ztrátu, když se zranil David Kolář a chyběl na 7 zápasů. Snaha hráčů z "B" nebyla úspěšná a "A" sbíralo jednu porážku za druhou. Naštěstí v posledních 4 zápasech dokázalo posbírat 2 výhry a 1 remízu a skončilo na 9. místě.
Pro tuto sezónu jsme získali finanční prostředky na tzv. tréninkového robota. Naši mládež na něm učíme základní údery a postoj. Je to velký krok vpřed. Můžeme se řadit mezi vyspělejší mládežnické základny na okrese. Teď jen doufat, že si k nám najde mládež cestu.
 
Sestavy družstev:
"A" - Zbyněk Příkaský, Radek Malošek, David Kolář, Milan Drábek
"B" - Antonín Chvátal, Jaroslav Luzum, Stanislav Vymyslický, Michal Valuch
"C" - Vlastimil Voznica, Petr Salaba, Dalibor Juryca, Tomáš Chvátal
"D" - Filip Vinklárek, Tomáš Báborský, Jakub Rybecký, Staník Vymyslický, Patrik Maňák, Pavel Říha, Cindy Veselá, Jaroslav Hruška, Marek Rybecký 
 
sez. 2011/12 - "A" opět končí v KP na 4. místě.
Do základu "B" putuje z "A" Jiří Kuchařič. Ale i přes to je pro "B" Okresní liga nad jejich možnosti a končí na předposlední sestupující příčce.
"C" bojuje do posledních zápasů o postup z OS do OP. V závěru však chybí štěstí a zkušenosti.
 
Sestavy družstev: 
"A" - Zbyněk Příkaský, Radek Malošek, David Kolář, Milan Drábek
"B" - Antonín Chvátal, Jaroslav Luzum, Filip Blahušek, Jiří Kuchařič
"C" - Vlastiniml Voznica, Stanislav Vymyslický, Petr Salaba, Michal Valuch, Vu Dinh Giang, Dalibor Juryca
"D" - Filip Vinklárek, Tomáš Báborský, Jakub Rybecký, Staník Vymyslický, Patrik Maňák, Pavel Říha, Aleš Mokruša, Cindy Veselá, Jaroslav Hruška, Marek Rybecký 
 
 
sez. 2010/11 - za pomocí Milana Drábka, který díky přestupu Jiřího Kuchařiče z Ratíškovic, mohl zaskakovat za "B", postupuje "Béčko" z OP do Okresní ligy. "Áčko" v první sezóně v KP končí na krásném 4. místě, pouhé 2. body na druhé místo.
Pro stálou návštěvnost mladých žáků jsme opět po několika letech založili "D".
V polovině sezóny odchází hráč "C" a největší talent, který kdy rohatecký oddíl měl - Vu Dinh Giang.
Celou sezónu bych zhodnotil jako velmi dobrou.
 
Sestavy družstev:
"A" - Zbyněk Příkaský, Radek Malošek, David Kolář, Milan Drábek, (Jiří Kuchařič)
"B" - Antonín Chvátal, Jaroslav Luzum, Vlastimil Voznica, Filip Blahušek, (Milan Drábek)
"C" - Stanislav Vymyslický, Petr Salaba, Michal Valuch, Vu Dinh Giang, Filip Vinklárek, Dalibor Juryca
"D" - Jaroslav Hruška, Jakub Rybecký, Staník Vymyslický, Cindy Veselá, Pavel Říha, Patrik Maňák, Tomáš Báborský, Aleš Mokruša
 
sez. 2009/10 - slovy snová sezóna. Všechna 3 družstva postupují ze svých soutěží. Každé ji suverénně vyhrálo. "A" bylo sice v play-off jako obvykle vyřazeno týmem SKST Hodonín, ale i přes to dostalo šanci zahrát si Krajskou soutěž II-B. "A", tak po neuvěřitelných 20-ti letech, postupuje z Okresní ligy do Krajské soutěže.
"B" vyhrává Okresní soutěž a "C" Okresní základ.
 
Sestavy vítězných družstev:
"A" - Zbyněk Příkaský, Radek Malošek, David Kolář, Milan Drábek
"B" - Jaroslav Luzum, Antonín Chvátal, Vlastimil Voznica, Filip Blahušek
"C" - Stanislav Vymyslický, Jaroslav Hruška, Petr Salaba, Michal Valuch, Vu Dinh Giang, Filip Vinklárek
 
sez. 2008/09 - Zb. Příkaský odchází na zkušenou do Lužic, aby vyzkoušel krajskou soutěž. I přes jeho absenci a po návratu R. Maloška v polovině sezóny, "A" končí těsně za branami play-off. "B" si drží svůj střed OP a na mladících z "C" pod vedením St. Vymyslického konečně dostává na výsluní a ukazují, že i oni mají na dobré výsledky - končí na 4. místě. Vedoucími rohateckého oddílu se stávají David Kolář a Milan Drábek.
 
sez. 2007/08 - konec kariéry, nebojím se naspat, nejlepšího hráče okresní ligy, a rohateckého hráče č. 1, R. Turečka. Vedení se ujímá Zb. Příkaský. I přes absenci nejlepšího hráče se opět "A" probojovalo do play-off, kde byl samý scénář jako v sez. 05/06.
 
sez. 2005/06 - "A" (Tureček, Příkaský, Chvátal, Drábek) se dostává do play-off o postup do kraje. Zde však naráží na věčného rivala SKST Hodonín a prohrává 1:2 na zápasy.
 
sez. 2003/04 - pro nedostatek hráčů se vrací V. Voznica. "A" mužstvo po odchodu R. Maloška do Brna a E. Oláha do Lužic omlazuje. Do základního kádru "A" se dostává Zbyněk Příkaský a David Kolář po boku A. Chvátala a R. Turečka.
 
sez. 2002/03 – po první zahajujeme sezónu v nové tělocvičně. "Krásný pocit mít za sebou víc jak 2,5 metru"
 
 
sez. 2000/01 - menší krize. Z oddílu po roce odešel R. Bohunský, pro nemoc ukončil kariéru dlouholetý hráč A. Batrla a svou kariéru (dočasně) ukončil i V. Voznica a R. Zimák, který patřil svým talentem k nadějím roh. st. tenisu. Vedení opouští J. Luzum a na jeho místo nastupuje Rudolf Tureček.
 
sez. 1990/91- "A" družstvo (Kuchařič J., Tureček R., Luzum J., Marek J.) postupuje z 1. místa OP do nejvyšší soutěže na okrese - okresní ligy
 
sez. 1986/87 - nebývalý zájem o stolní tenis. Oddíl měl celkem 30 členů - 10 mužů, 4 dorostence a 16 žáků.
 
sez. 1985/86 - do oddílu přichází Vlastimil Voznica, který se při studiích v Praze seznámil s legendami st. tenisu s Orlovským a Pánským. Od nich pak dovážel použité potahy. Bylo určitě v té době velkým přínosem.
 
sez. 1984/85 - "A" mužstvo (Luzum, Batrla, Janča ml., Hruška) vyhrává okresní soutěž a postupuje do okresního přeboru
 
sez. 1983/84 - vedoucím oddílu se stává Jaroslav Luzum, který přebírá štafetu po P. Jančovi. Oddíl má 2 soutěžní družstva a poprvé se začíná hrát "VÁNOČNÍ TURNAJ", který má tradici dodnes. Vítězem prvního turnaje se stal Antonín Batrla, před J. Luzumem a P. Jančou.
 
 
sez. 1982/83 - stěhování z kulturního domu z Rohatce-Kolonie do tělocvičny u staré školy. Oddíl měl jedno družstvo a sestava pro tento rok byla A. Batrla, J. Luzum, P. Janča ml., J. Cigánek, P. Janča st., J. Marek, J. Darmovzal, J. Hruška. Celkové umístnění těchto hráčů bylo 6. místo v okresní soutěži.
 
sez. 1982/83 - stěhování z kulturního domu z Rohatce-Kolonie do tělocvičny u staré školy. Oddíl měl jedno družstvo a sestava pro tento rok byla A. Batrla, J. Luzum, P. Janča ml., J. Cigánek, P. Janča st., J. Marek, J. Darmovzal, J. Hruška. Celkové umístnění těchto hráčů bylo 6. místo v okresní soutěži.
 

 

 
 

 

Portrét


Poslední fotografie


Výsledky posledního kola



Ježov B - Rohatec B 8:10

Rohatec C - Lužice B 16:2

Statistiky

Online: 1
Celkem: 221686
Měsíc: 5698
Den: 42